Vindeln – där det lugna och vilda möts

Vindeln är på många sätt kontrasternas kommun. Här finner du det lugna och harmoniska, men även det vilda och vackra.


Umeälven

Till det lugna och harmoniska hör självfallet den storslagna naturen som möter dig runt om i vår kommun. Med massor av spännande guldkorn och vackra smultronställen. Med massor av besöksvänliga områden med fantastiskt vackra vyer. Lugna och harmoniska vatten, paddlingsstråk och fiskevatten. Den lugna och harmoniska Umeälven är bara ett exempel.

Ume älv (eller Umeälven) är en av de stora Norrlandsälvarna, nästan 50 mil lång.

Längs Umeälven finns flera smultronställen värda ett besök. I byn Ramsele kan du besöka den samiska Kulturplatsen Raumeseunne och lära dig om den samiska kulturen kring Umeälven. Den samiska kulturen lyfts väven fram i Granö där Granö Beckasin arrangerar samiska guidningar om utvecklingen av Granö som samisk boplats till nutid.

Granö Beckasin

Tänk dig att vara fri som en fågel och sväva högt över marken. I Granö kan du uppleva hur det känns att bo som en fågel i något som kallas Granö Beckasins fågelnästen. Det handlar om trädhus tryggt förankrade i starka tallar som växer på en nipa vid Umeälven. Du bor flera meter upp i luften, mitt ute i naturen, men ändå med full hotellstandard.

Här i Granö kan du uppleva den lappländska naturen på nära håll. Och välja mellan storslagna äventyr eller lugnare turer, där du möter naturen och dess skönhet. Oavsett vad du väljer kommer du att åka härifrån – fylld med oförglömliga minnen från en av Europas sista vildmarker.Menyn av aktiviteter omfattar allt från älgsafaris och samiska turer till örtvandringar och flottfärder. Den sistnämnda, flottfärden alltså, passar dig som är intresserad av ett annorlunda äventyr i naturen.

Med hjälp av en egen guide bygger du din egen flotte av långa stockar som flätas samman med rep. När den är färdig bildar den en stabil farkost som lätt klara att bära sex vuxna personer nerför Umeälven. Ena stunden kan du få paddla så att svetten lackar för att komma ur ett bakvatten. Andra stunden kan du lojt luta dig tillbaka och bara njuta av den stilla färden och lugnet – och av allt som den norrländska naturen har att erbjuda.

Mårdseleforsarna

Vindelälven

Här i Vindelns kommun möter Umeälven sin raka motsats, den vackra Vindelälven med sina vilda forsar. Perfekt för dig som hellre föredrar forsränning och andra mer spännande och våghalsiga äventyr. Besöker du oss under vinterhalvåret finns ett flertal äventyrsföretag som bygger sin verksamhet kring bl a hundspann, skoter, utförsåkning och friluftsliv. 

Vindelälven är också uppmärksammad på grund av kampen för att hålla älven outbyggd.

"Låt sista älven som brusar i vår natur brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!"

- Evert Taube

Dessa rader ovan  i visan Änglamark handlar om just Vindelälven. Debatten kring utbyggnaden av älven under 60-talet engagerade många och i ett telegram till statsminister Tage Erlander skrev Evert Taube: ”Om detta får ske då skall djävulen och icke jag vara svensk…” 1970 beslutade regeringen att älven skulle förbli fri och exploateringsplanerna avskrevs.

Sedan 1993 är Vindelälven tillsammans med Torneälven, Kalixälven och Piteälven utnämnda till Nationalälv. Gemensamt för nationalälvarna är att de är opåverkade eller endast lite påverkade av vattenkraftsutbyggnad.